Keşfet

Bilgilendirme Google Cloud Storage Nedir ? Nasıl Kullanırız

XFdestek

Kurucu Üye
Katılım
25 May 2014
Mesajlar
3,182
Tepkime puanı
284
Konum
Türkiye
Web sitesi
fivetu.xyz
Lütfen içeriği görebilmek için Giriş yap yada Kayıt ol


indir.jpg



İnternette gezinir iken bu konuyu okudum ve sizinle paylaşmayı düşündüm faydalı olması dileği ile bir yazılımcı için en önemli kavramlardan biri olan "
Lütfen içeriği görebilmek için Giriş yap yada Kayıt ol
" konusunu yazmanın en doğru konu olduğunu düşündüm. Bugün, online servisler arasında bir çok projeyi batırmış olmasına rağmen güzel yenilikler sunmayı başaran Google'ın Cloud Storage hizmetinden bahsedip, Linux serverlar için kurabileceğiniz bir yedekleme düzeneği kurmayı göstermeyi planlıyorum.

Öncelikle şunu belirteyim Google'ın Cloud servisleri arasında sadece Cloud Storage yok Cloud Datastore, Cloud SQL vs.. bir çok hizmeti bulunmakta ve şu anda 120 günlük deneme hesabı oluşturup 3 ay boyunca ücret ödemeden bu hizmetleri test edebiliyorsunuz. Ücretli versiyonu ise Cloud Storage için çok çok ucuz denilebilir. Yaklaşık 70 gb'lık veriyi aylık 2, 3$ gibi bir miktara rahatlıkla cloud ortamında saklayabilirsiniz.

Google Cloud'u yeteri kadar övdüğümüze göre konuya başlayabiliriz.



Öncelikle Cloud nedir bundan biraz bahsedelim.

Cloud'un Türkçedeki tam karşılığı "bulut" Cloud computing'i ise tam Türkçeye çevirmeyi denersek bulut bilişim şeklinde çevirebiliriz. Peki nedir bu bulut bilişim ? Özet geçecek olursak mevcut veriye erişimi kolaylaştırıp, uptime'ı arttırmaktır. Siz burada sadece data saklamak için kullanabileceğiniz gibi, Kullandığınız servislere göre hız da elde edebilirsiniz. Örneğin CloudFlare cloud olayını kullanan firmalardan biri. Mevcut sitenizi cacheleyip statik olan kısımlarını Dünya'nın çeşitli yerlerindeki serverlarında saklayıp, ziyaretçilere kendilerinin en yakın olduğu serverdan cevap döndürerek TimeOut süresini kısıtlayıp, siteye daha hızlı erişmesini sağlıyor.



Kurulum işlemi

Konumuz Google Cloud Storage olduğu için fazla uzatmayıp, Google Cloud Storage'ın kullanımından bahsedicem.

Kurulum işlemini Google'dan daha iyi anlatabileceğimi düşünmüyorum. Kendileri zaten burada kurulumu anlatmış bulunmaktalar. Yine de takıldığınız kısmı yorumlardan sorarak belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Burada kurmuş olduğumuz yazılım gsutil adı verilen Google Cloud Storage hesabımızı tam anlamıyla yönetebileceğimiz bir yazılım. Windows'a kurmadan önce bilgisayarınıza python kurmanız gerekmekte.

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra yapmanız gereken işlem Bucket adı verilen bir nevi klasörleme yapısını oluşturmak.

Bu aşamada neleri yedeklemeniz gerektiğini planlamanız gerekmekte. Normal bir web server için public_html klasörünün altı olarak adlandırabileceğimiz web sitenizin dosyaları ve veritabanı yeterlidir. Bunları ayrı klasörlerde tutmak, sizin yararınıza olacaktır.

Bu yüzden benim önerim: files ve db adı altında iki adet bucket oluşturmanız yönünde.

Bucketları oluşturdunuz, Yedekleme yapacağınız klasörler belirli, sıra geldi Linux için ilgili bash scriptini oluşturmaya. Bunun için çeşitli kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. Örneğin haftalık, aylık ayrı klasörler oluşturup yedeklemeyi bu klasörler altından takip edebilirsiniz. Benim burada vereceğim örnek daha ziyade bugün tarihli olarak yedekleri upload etmek şeklinde olacaktır.

Bu bash scriptlerini sh olarak kayıt etmeniz yeterlidir.


ÇOK ÖNEMLİ

İlk etapta public_html'in altını yedekleyelim;



Lütfen içeriği görebilmek için Giriş yap yada Kayıt ol to view quote content!


Kod satırlarına zaten elimden geldiğince açıklamayı yazmaya çalıştım. Dilerseniz bunu geliştirebilirsiniz. Örneğin sadece son 1 haftalık yedeği tutmak isterseniz (bu sizin maaliyetinizi düşürecektir) Kodu aşağıdaki şekilde düzenlemeniz yeterlidir.



Sadece bir haftalık yedek için;
Kod:
Lütfen içeriği görebilmek için Giriş yap yada Kayıt ol to view codes content!


Son 1 haftayı yedekleyip, cloud'da 1 haftadan eski dosyaları sildik.
Şimdi aynı işlemi database yedeklemek için yapalım;


HTML:
Lütfen içeriği görebilmek için Giriş yap yada Kayıt ol to view codes content!





Yapıttığımız nedir ?


3 günden eski db yedeklerini silip, bugün tarihli yeni mysql yedeği aldık, bunu google cloud storage'a kayıt ettik. Sonuç itibarıyla elimizde sürekli 1 haftalık yedeğimiz olmuş oldu.

Dilediğiniz zaman Google Cloud Console'undan dosyaları indirebilirsiniz aynı şekilde dosyaları gsutil aracılığıyla da download edebilirsiniz. Sadece kopyalama klasörlerini değiştirmeniz gerekiyor.

buradan dilerseniz gsutil'e ait tüm komutları ve kullanım yöntemlerini görebilirsiniz.

Ben
Lütfen içeriği görebilmek için Giriş yap yada Kayıt ol
sizlere daha çok kopyala, yapıştır mantığıyla yedekleme konusunu anlattım anlık olarak sürekli veri almanız gerektiği durumlarda rsync komutunu kullanabilir, localinizde ilgili dosya silinse de sync sırasında cloud'dan silinmesini engelleyebilirsiniz.

Yedekleme sistemi mantığı tamamen size kalmış durumda.

Makalemi yedekleme sistemi üzerine söylenmiş güzel bir sözle bitirmek istiyorum. "Don’t ever, ever plan a backup strategy. Plan a restore strategy." Paul Randal adlı bir arkadaş tarafından söylenmiş.

Türkçeye çevirirsek yaklaşık olarak: "Yedekleme planından önce, geri yükleme planı oluşturmalısınız".
 

Ekli dosyalar

  • indir.png
    indir.png
    8 KB · Görüntüleme: 1

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst Alt